HYPNOZA.RO
  Prima Pagina     Servicii     Despre Noi     Adrese utile     Contact     Link-uri  

Ce se īntāmpla īn timpul hipnozei?


Atunci când se afla într-o stare de relaxare, sau de transa hipnotica, pacientul aude ceea ce se întâmpla în jurul sau dar nu mai proceseaza informatiile respective. În paralel apar o serie de alte caracteristici:

  • stare de relaxare psiho-fizica: lipsa de interes pentru ceea ce se întâmpla în jur si dorinta de a urma instructiunile pe care le da terapeutul sau incapacitate de a se opune acestora.
  • reducerea functiei de planificare: desi poate actiona, de cele mai multe ori subiectul nu mai simte nevoia sa o faca si actioneaza doar în conformitate cu sugestiile terapeutului.
  • redistribuirea atentiei: atentia subiectului devine selectiva, acesta orientându-se mai ales spre cele spuse de terapeut, concomitent cu o scadere a atentiei generale.
  • cresterea capacitatii imaginative: aflat în stare de hipnoza, subiectul poate percepe situatii, persoane sau obiecte care nu exista în realitate.
  • reducerea controlului realitatii: se manifesta fenomenul de reducere a capacitatilor de discriminare si critice ale subiectului, ca urmare, subiectul acceptând cu usurinta distorsiuni perceptive, amintiri false, schimbari ale personalitatii.
  • cresterea gradului de sugestibilitate: sugestii care, în afara transei hipnotice, nu produc nici o reactie, daca sunt administrate când subiectul se afla în transa devin foarte puternice, conducând la modificari concrete în ceea ce priveste optimizarea comportamentului sau în alte scopuri terapeutice.
  • cresterea capacitatii de a interpreta roluri: subiectului aflat în hipnoza i se pot sugera nu numai actiuni simple, ci se poate transpune în diferite roluri, cum ar fi o alta vârsta sau o alta persoana.

Fiziologic, se manifesta o stare de relaxare generala, o scadere a frecventei batailor inimii, senzatie de greutate la nivelul membrelor (sau de usor), senzatii de cald sau frig, furnicaturi, hipotonie, catalepsie sau rigiditate a membrelor sau a întregului corp si miscari de deglutitie.

1.Regresia de vârsta

Aflat în transa hipnotica, subiectului i se sa se întoarca în timp si sa retraiasca, aici si acum, anumite experiente, pentru a putea accesa amintiri uitate sau reprimate sau pentru a lucra asupra acestora, ajungând, astfel, la anumite concluzii.
>Scopul principal al aplicarii acestei tehnici este acela de a dezgropa experientele negative timpurii, care l-au traumatizat pe subiect, ajutându-l acum sa se elibereze de acele sentimente negative pe care le-a asociat cu anumite experiente si sa-si modifice atitudinea fata de aceste experiente si la reactiile destructive care au repercusiuni asupra vietii sale de zi cu zi.
>Terapeutul utilizeaza regresia de vârsta pentru a scoate la iveala resursele latente pe care le are subiectul, care momentan nu functioneaza, desi în trecut au fost utilizate.
Subiectul poate descoperi, prin intermediul acestei regresii, ca detine experiente si abilitati pe care sa le poata folosi în cazul în care se loveste de diverse dificultati.

2.Progresia de vârsta

Semnifica o proiectie în viitor a subiectului, în cadrul careia el este rugat sa-si imagineze schimbarile ce se vor produce si consecintele acestora . Se poate aplica celor cu diverse fobii sau în scopul verificarii modificarilor aparute în urma psihoterapiei.

3.Amnezia

Este utilizata pentru a alunga amintirile dureroase din constient sau pentru a uita anumite instructiuni sau experiente traite în timpul hipnozei.

4.Analgezia si anestezia

Transa hipnotica poate fi utilizata si în scopul diminuarii durerii sau eliminarea completa a acesteia, cât si în scopul eliminarii sentimentelor de anxietate, neajutorare sau a expectatiilor negative care apar, de regula, împreuna cu durerea de la nivel fizic. În felul acesta, subiectul dobândeste mai mult autocontrol, nu se mai simte neajutorat si îsi pune în functiune disponibilitatile latente de vindecare, diminuând astfel consumul de medicamente analgezice. Mai mult, apare o stare de bine psihic si de confort.


»» Recomanda acest site
E-mail-ul dumneavoastra:


E-mail-ul destinatarului:


 
©2005 SC WICCA THEODORES COMPANIE DE CONSULTANTA SRL | Powered By STAR SOFT design